Klas Diş Kliniği

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi geç kalınmış çürüklere uygulanan tedavi yöntemidir.  Endodontistler tarafından uygulanması mümkün olan kanal tedavileri Klas Diş tarafından uygulanmaktadır.  Problemli olan dişin çekilmeden tedavi edilmesi için dişin kök kanallarındaki pulpaların çıkarılması ve sonrasında oluşan boşlukların doldurulmasını kapsayan bu tedavi oldukça dikkat isteyen bir tedavi yöntemidir.

Çürüyen diş zamanında tedavi edilmediğinde bu çürük dişin altında bulunan ve damar ve sinirlerle oluşan pulpaları etkilemeye başlar. Bir süre sonra bu pulpalarda geri dönüşü olmayan bir süreç başlamış olur.  pulpalar kendisini onarabilen bir yapı olmadığı için bu dişler ya tamamen kaybedilecek ya da kanal tedavisi ile yeniden işlevsel hale getirilecektir.

Diş kliniğimizde bulunan uzman doktorlarımız diş sağlığınızı korumak veya yeniden sağlamak için gereken tüm işlemleri gerçekleştirmektedir. Eskişehir diş hekimi tavsiyesi arayarak dişlerini profesyonel ellere teslim etmek isteyen hastalarımıza  hem tedavi sağlıyor, hem de gerekli laboratuvar işlerini de kliniğimizde gerçekleştiriyoruz.

Kanal Tedavisi

Enfeksiyon kapmış ve ciddi oranda çürük gelişen dişlerin kurtulması için uygulanan tedavi yöntemine kanal tedavisi denir. Diş çürükleri erken dönemde tedavi edilmez ise diş tamamen kaybedilir. Eksik dişler konuşma bozukluğu, yeme bozukluğu ve ısıramama gibi durumların yaşanmasına neden olur. Özellikle genç yaştaki hastaların kendi dişlerini korumak için sık tercih edilen bir tekniktir. Halk arasında dişin sinirinin alınması olarak bilinir. Bu nedenle insanlar genelde komplikasyonlu ve zararlı bir tedavi olarak bilirler.

Dişte bulunan sinir dişin rutin fonksiyonunu etkileyen bir yapı değildir. Dişte meydana gelen ağrı ve sızlamaları daha fazla hissetmesini sağlar. Sıcak ve soğuk algısını taşır. Bu nedenle alınmasında bir sakınca yoktur.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endodontist tedavi uzmanı tarafından yapılan bir işlemdir. Tedavi öncesinde kök kanalının durumunu tespit etmek için röntgen çekilir. Kökün çevresinde bulunan kemik yapıları ve enfeksiyonu incelenir. Lokal anestezi uygulanır. Dişin etrafından kök kanalına erişmek için bir delik açılır. Bu alandan kökte bulunan enfeksiyon, diş sınırı ve pulpası çıkartılarak bu alan temizlenir. Törpü kullanılarak kanal derinlemesine temizlenir. Törpü ölçüsü diş kanalının büyüklüğüne uygun olarak seçilmelidir. Bu sayede etkili kanal tedavisi uygulanabilir. Su ve sodyum hipoklorit kullanılarak derin bir temizlik yapılır. Tedavi sırasında kanalı mümkün olduğu kadar kuru tutmak gerekir. Bu nedenle lastik tabaka kullanılır.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Diş yapısı, dayanıklılığı ve bakteri gelişme riski herkeste farklıdır. Bu nedenle uygulanan diş tedavisi nedenleri de değişebilir. Ayrıca kanal tedavisi nedenlerini sıralarsak;

  • Dişin sinir yapısını ve pulpasının hasar görmesine bağlı dokuların parçalanması
  • Dişte meydana gelen derin çürüklerin olması
  • Yüz travmasına bağlı olarak dişte kırılma ve hasarın oluşması
  • Kökte bakteri kaynaklı enfeksiyon üremesi ve apse oluşması

Apse oluşumu müdahale edilmediği zaman yüz, baş ve boyun bölgelerine yayılım gösterebilir. Bu nedenle Enfeksiyon durumu görüldüğü zaman hemen diş hekimine giderek gerekli tedavi düzenlenmelidir. 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişte tespit edilen enfeksiyonun derecesine, dişin sahip olduğu kök sayısına ve sinir dokusunda meydana gelen hasara göre tedavi süresi değişiklik gösterir. Bazı vakalarda kanala inildikten sonra farklı rahatsızlıklar tespit edilerek ek yöntemler önerilir. Genel olarak bakıldığında kanal tedavisi süresi 1 gün ile 1 hafta arasında değişebilir. İşlem süresi ortalama 90 dakikadır. Bu süre içerisine anestezi de dâhildir. Tedavi aynı gün içerisinde tamamlanamayacak ise köke ulaşmak için açılan deliğe geçici dolgu yerleştirilmelidir.

Bu boşluk kapatılmaz ise yiyecek ve içecekler nedeni ile hassasiyet oluşabilir ve enfeksiyon tekrar oluşabilir. Dişin tam olarak revize edilebilmesi için genellikle kombine tedaviler önerilir. Sağlıklı diş yapısına kavuşmak için mutlaka doktorunuzun tavsiyelerine eksiksiz uyum sağlamalısınız. 

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dişlerin tedavi sonrasında tam olarak iyileşmesi için biraz zamana ihtiyacı vardır. Bu süre zarfında dikkatli olmak ve özen göstermek gereklidir. Tam iyileşme sağlanana kadar kabuklu ve sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ağız bakımı günlük olarak eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Dişlerin hassas olduğu unutulmadan yumuşak fırça dairesel hareketler ile kullanılmalıdır. Günde 1 defa diş ipi kullanılmalıdır. Yemeklerden sonra mutlaka 2 defa fırçalanmalıdır. Yapışkan ve şekerli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı mümkünse alınmamalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır.

Ağız çalkama suları düzenli kullanılarak ağız içi ve dil üzerinde oluşabilecek bakteriler engellenmelidir. Ayrıca kanal tedavisi sonrası yeterli ve dengeli ağız bakımı hayati önem taşır. Bu nedenle dikkatli olmanız gereklidir. 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

İnsanlar arasında en yanlış bilinen konulardan birisi kanal tedavisi ve iyileşme süresinin çok ağrılı bir işlem olmasıdır. Küçük dolgu işlemleri kadar ağrı derecesine sahip bir işlemdir. Özellikle çene cerrahları tarafından uygulanan tedavi kesinlikle ağrı ve acı hissini oluşturmaz. Geliştirilen lokal anestezi ilaçları sayesinde hastalar konforlu bir tedavi süreci geçirir. İşlem tamamlandıktan sonra doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu ilaçlar sayesinde iyileşme süreci daha konforlu geçer. Ağrı kesici kullanımına bağlı olarak ağrı kesilmiyor ve şiddeti giderek artıyor ise tedaviyi uygulayan uzman hekime danışılmalıdır. Klas diş polikliniği olarak hastalarımızın tedavi ve iyileşme süreçlerini yakından takip ediyoruz.

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım